Lívance z ovesných vloček jako snídaně, svačina nebo oběd
Chcete si dopřát lahodnou snídani či svačinu nebo lehký oběd, který je zároveň zdravý a plný energie? Zapomeňte na klasické lívance z bílé mouky a vyzkoušejte nadýchané lívance z ovesných vloček, Jsou rychlé na přípravu, a díky ovesným vločkám vás zasytí na dlouhou dobu.
Ovesné vločky a jejich výživná hodnota
Ovesné vločky jsou tedy všestrannou a cenově dostupnou potravinou, která by neměla chybět ve vyváženém jídelníčku. Můžete si je vychutnat na mnoho způsobů – jako ovesnou kaši, součást müsli, přísadu do pečení, smoothie, lívance.
Ovesné vločky obsahují řadu důležitých vitamínů a minerálů, jako je mangan, fosfor, hořčík, železo, zinek, selen a vitamíny skupiny B. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin. Na obilninu obsahují poměrně vysoké množství bílkovin, které jsou důležité pro stavbu a obnovu tkání. Mají antioxidační účinky, protože obsahují různé antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Mohou zlepšovat stav pokožky díky svým protizánětlivým a hydratačním vlastnostem.
Co budete potřebovat na přípravu lívanců z ovesných vloček
- 150 g ovesných vloček – porce cca pro 3-4 osoby
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 20 g pískového cukru
- mléko dle potřeby

Foto: JSF
Postup přípravy
- Ovesné vločky nasypeme do misky a zalijeme horkým mlékem. Necháme je minimálně půl hodiny i více stát, aby nabobtnaly a změkly. Je-li vzniklé těsto příliš husté, rozředíme ho mlékem.
- Jakmile jsou ovesné vločky nabobtnalé, tak k nim přidáme celá vejce, cukr, kypřicí prášek a hladkou mouku. Dle potřeby zředíme mlékem na hustší těsto.
- Připravíme si pánev, kterou rozehřejeme. Na ní pak smažíme na rostlinném oleji lívance z obou stran. Je lépe je dělat menší, protože se pohodlněji obrací.
- Protože je už samotné těsto sladké, není třeba lívance něčím potírat. Ale záleží na chuti každého. Kdo má rád sladší, může si je pomazat ještě marmeládou.
- Dobrou chuť!
Zdroj: autorský článek
Náhledové foto: Pixabay
Komentáře
Okomentovat