Frankfurtská polévka bez párku



Frankfurtská polévka je jedním z kulinárních symbolů české kuchyně. Tato hustá, sytá a hřejivá polévka si získala poměrně velkou oblibu už v dobách budování světlých zítřků během socialistické éry. Navzdory svému jménu, které svádí k domněnce o jejím německém původu, je v moderní podobě s paprikovým základem a bramborami považována spíše za ryze českou přesnídávkovou polévku.

Chcete si uvařit frankfurtskou polévku, ale zjistíte, že doma nemáte ani nožičku párku. Nebo vaši strávníci jsou vegetariáni, kteří nic od masa dobrovolně nepozřou. V takovém případě jim uvařte frankfurtskou polévku bez párku. Uvidíte, že jim bude chutnat, i když ta hlavní ingredience v ní bude chybět.

Co budete potřebovat pro přípravu frankfurtské polévky

  • 1 středně velká cibule
  • 1 středně velká brambora
  • Mletá sladká paprika
  • Drcený kmín
  • Sůl, kmín, česnek
  • Polohrubá mouka na zásmažku
  • Sádlo, případně olej

Postup přípravy

  • Cibuli nadrobno nakrájíme a v hrnci ji na rozehřátém tuku do zlatova osmažíme. Já jsem jako tuk použila sádlo, ale klidně dejte rostlinný olej, třeba řepkový.
  • Do osmažené cibulky přidejte polohrubou mouku, abyste si vytvořili zásmažku. Platí pravidlo – jedna čajová lžička mouky na jednu porci polévky.
  • Mouku osmažte a zasypte mletou paprikou dle chuti. Nechte rozvonět a zalijte studenou vodou.
  • Pak přidejte na kostičky nakrájenou bramboru a najemno nastrouhanou mrkev.
  • Polévku osolte, dochuťte kmínem a utřeným česnek. Dobře provařte, minimálně půl hodiny, aby brambory změkly a chutě se propojily.
  • Poté můžete servírovat.
  • Dobrou chuť.

Zdroj: autorský článek

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

OBLÍBENÉ PŘÍSPĚVKY