Snídaně: Chléb se sádlem, jablko a mléko s karobem



Snídaně nám dává energii do startu nového dne, a proto je nejdůležitějším jídlem. Někdo na snídani cíleně zapomíná, nebo ji nestíhá a vše dohání až v zaměstnání. Je to škoda. Měli bychom si na ni ve svém denním programu udělat čas a rozhodně ji neopomíjet.

Moderní doba přináší řadu rychlých a „super zdravých“ možností, čím si ráno naplnit žaludek. Ale co takhle se vrátit k tradičnímu jídlu našich předků? Jejich jídelníček nebyl nejbohatší, pokud nepatřili k privilegované vrstvě, a museli se často na snídani spokojit pouze s chlebem namazaným sádlem a hrnečkem bílé kávy. Co na takovou skladbu živin říkají odborníci? Zaměřme tedy svou pozornost na snídani, jež může působit nezvykle, ale která nabízí vyváženou směs makroživin – chléb se sádlem, čerstvé jablko a mléko s karobem.

Chléb se sádlem – návrat k tradici

Sádlo bylo v poslední době nespravedlivě odsouváno na okraj zájmu, a to ve prospěch rostlinných tuků, případně margarínů. Je škoda ale nad ním lámat hůl, přestože se jedná o 100% tuk.

100 g sádla nám dodá 3 753 kJ (nebo 896 kcal). Toto množství obsahuje i 0,17 g bílkovin, 0,01 g sacharidů. Najdete v něm nasycené mastné kyseliny i cholesterol, vápník (1,5 mg). Nové vědecké poznatky ale nepotvrdily, že by sádlo v organismu zvyšovalo cholesterol. Takže si ho v rozumné míře může dopřát ten, kdo má za celý den dostatek pohybu.

Snídaně a čerstvé jablko

Klidně můžete chléb se sádlem zakusovat čerstvým jablkem. Je to nezvyklá, ale chutná kombinace. Jablko obsahuje vlákninu, rozpustnou i nerozpustnou, která podporuje trávení. Tím vlastně tělu pomáhá efektivně zpracovat přijaté tuky. Je bohaté na vitamín C a antioxidanty, jež posilují imunitní systém. Kyselost a šťavnatost jablka sádlo odlehčí a přírodní cukry dodají mozku potřebný zdroj glukózy.

Mléko s karobem

Běžně se na snídani pije mléko s kakaem. Ale kdybyste kakao vyměnili za karob neboli rohovník obecný? Jedná se o prášek získaný ze sušených lusků rohovníků a používá se jako náhrada kakaa, protože ho svým vzhledem i chutí velmi připomíná. Přitom karob je méně kalorický, bez kofeinu a je přirozeně sladký, tudíž si nápoj již není třeba doslazovat. Obsahuje vápník, hořčík a železo i vlákninu. Mléko s karobem na snídani vám dodá bílkoviny a vy si pochutnáte na jeho příjemně sladké chuti.

Proto tuto tradiční snídani nezatracujte a do svého jídelníčku si ji zařaďte. Máte-li spíše sedavé zaměstnání s minimem pohybu, tak je celkem pochopitelné, že si nejspíš nebudete mazat chléb silnou vrstvou sádla každý den. Anebo ano, ale v takovém případě po příchodu z práce se budete věnovat svižné fyzické aktivitě.

Zdroj: zdravestravovani.eu, kaloricketabulky.cz

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

OBLÍBENÉ PŘÍSPĚVKY