Palačinky s marmeládou
Jaké jídlo zvládne připravit i pubertální děvče nebo kluk? Možná to budou právě palačinky s marmeládou, které jsou opravdu jednoduché. Stačí mít doma mouku, vejce, mléko a marmeládu a pustit se do díla. Celá akce zabere asi půl hodiny volného času. Tak směle do toho a půl je hotovo!
Co budete potřebovat na palačinky
Palačinky jsou oblíbeným pokrmem snad po celém světě. Lze je podávat na sladko, ale také naslano, když do nich zamotáme plátkový tvrdý sýr a třeba šunku. Někdy je lze naplnit i houbovou smaženicí. Nejlépe snad ale chutnají potřené marmeládou.
- polohrubá mouka
- mléko
- 1 vejce
- špetka soli
- olej na smažení
Postup přípravy palačinek
- Do mísy dáme potřebné množství polohrubé mouky. Počítáme 1 polévkovou lžíci na 1 palačinku.
- Přidáme 1 vejce a rozředíme mlékem na docela řídkou kaši. Platí, že čím řidší bude těsto, tím tenčí pak budou palačinky.
- Osolíme, ale jen mírně. Stačí špetka soli.
- Na plotnu dáme rozehřát pánev. Může být litinová i teflonová.
- Máme-li pánev litinovou, musíme pod palačinky její povrch potřít olejem.
- Sběračkou nabereme těsto a rovnoměrně rozprostřeme na rozehřátou pánev.
- Smažíme po obou stranách při středně prudkém plamenu. Pozor dáváme na to, aby se nám palačinky nepřipálily.
- Hotové skládáme na talířek a pak mažeme marmeládou a rolujeme.
Tímto pokrmem se můžete doma blýsknout třeba na večeři pro celou rodinu. Obvykle počítáme tak 4 až 5 palačinek pro jednoho strávníka. Někdo sní méně, někdo více. Když palačinky zůstanou, dají se také ohřát na pánvi a opět zkonzumovat.
Víte, jak rozklepnout vejce?
Dostat obsah vajíčka do mísy bývá někdy dost problém, když to člověk právě neumí. Ale umíme si přece poradit. Vejce uchopíme do levé ruky (leváci do pravé), do pravé vezmeme nůž a ostřím klepneme do skořápky, až se v ní udělá rýha. Oběma palci se pak pokusím rýhu roztáhnout a obsah vejce vylít do mísy. Jednou se vám to určitě podaří hned na poprvé. Chce to jen cvik.
Někdo rozklepává vejce tak, že s ním klepne o nějakou hranu. I to je možnost. V každém případě prostě potřebujeme narušit skořápku. Těch možností je pochopitelně více.
Zdroj: autorský článek
Náhledové foto: Pixabay
Komentáře
Okomentovat