Langoš: Maďarské tradiční jídlo se původně peklo jako chléb



Langoš patří nejen v tuzemsku k oblíbeným pouličním jídlům, které si můžete koupit na řadě trhů či podobných akcích jako rychlé občerstvení, jež zasytí. Kořeny jeho vzniku je třeba hledat v Maďarsku, odkud se k nám jeho recept dostal.

Příprava langošů souvisela s pečením chleba

Pojďme se podívat na zoubek slovu langoš. Pochází z maďarského láng neboli česky plamen. Lidé si ho tak pojmenovali proto, že původní langoše se pekly nejprve poblíž horkých kamenů, později v peci. Využilo se k tomu zbylé kynuté chlebové těsto, které hospodyně seškrábala z mísy, v níž chlém zadělávala. A dle hesla „ani zrno nazmar“ ho využila k připravení jídla pro svou rodinu. Je ale dost možné, že do Maďarska se příprava langošů dostala z oblasti Turecka, kde se něco podobného také peklo.

Lángo se zpravidla konzumovalo ráno ke snídani, když byl den pečení chleba. To býval zpravidla jednou za 5 až 7 dní. Na jihozápadě dnešního Maďarska si movitější rodiny lángo podávali s cibulí a slaninou. Na východě se jedl jen tak, případně potřený smetanou a česnek a posypaný sýrem nebo na sladko s marmeládou.

Určitě nikoho nepřekvapí, že langoše se z Maďarska dostaly do sousedního Rakouska a také k nám. Tím, jak ubývalo tradičních pecí v domácnostech, začali si lidé langoše smažit. Poprvé takto připravené se objevily v 50. letech minulého století a k jejich masovému rozšíření došlo o dvacet let později.

Tradiční maďarský langoš

S jakou oblohou máte langoš nejraději? Klasicky potřený kečupem a utřeným česnekem a posypaným strouhaným Eidamem? Nebo si ho raději dáte přelitý smetanou s česnekem? Moderní kuchyni doplnily další variace - se šunkou nebo lečem. Záleží na každém, co si na langoš dá. Fantazii se meze nekladou.

Co budete potřebovat na jeho přípravu

  • 500 g hladké mouky
  • 2,5 dl vlažného mléka
  • 7 g sušených kvasnic nebo 20 g čerstvých
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
  • 1 dl vlažné vody
  • olej na smažení

Postup přípravy

  • Do misky rozdrobíte nebo nasypete kvasnice, přidáte trochu cukru a mouky a zalijete vlažným mlékem a připravíte si kvásek.
  • Ke vzešlému kvásku nasypete mouku, vodu a olej a uhněte hladké těsto. Nemělo by být příliš řídké, ale ani husté.
  • Těsto dáte kynou alespoň na 1 hodinu.
  • Potom si namastíte ruce olejem a z těsta si kousek utrhnete a vytvarujete placku.
  • Placku dáte smažit do rozhřátého oleje na 2 až 3 minuty z každé strany.

Tipy pro ještě lepší langoše

  • Teplotu oleje na smažení je třeba hlídat. Neměla by být příliš vysoká, protože pak se vám langoš ihned připálí, ale uvnitř bude syrový.
  • Jestliže si chcete těsto připravit předem, můžete ho nechat kynout například přes noc v ledničce.
  • Místo oleje do těsta je možné přidat trochu smetany nebo i jogurtu. Obojí chutná také dobře.

Zdroj: streetkitchen.hu, e-food.hu, wikipedia.org

Náhledové foto: JSF

Komentáře

OBLÍBENÉ PŘÍSPĚVKY