Karob: Bez kofeinu a s minimem tuku
Když Jan Křtitel pobýval v judské poušti, od hladu mu pomáhaly plody rohovníku obecného. Tak zní alespoň zní legenda. Proto se jim začalo říkat svatojánský chléb. Vy ho možná znáte pod označením karob. Jaké jsou jeho přínosy pro naše stravování?
Rohovník obecný
Domovinou tohoto stromu, jenž může dorůstat až do výšky deseti metrů, je pravděpodobně oblast východního Středomoří. Možná Turecko, Sýrie či celý Arabský poloostrov. To by ostatně vysvětlovalo i onu výše uvedenou legendu. Antičtí Řekové se postarali o jeho rozšíření do své země i Itálie, Arabové zase do severní Afriky. Všude tam se s rohovníkem obecným lze v přírodě setkat.
Květy rohovníku obecného jsou drobně a uspořádané v jehnědovitých klasech. Jejich barva je zelená s načervenalým nádechem. Plodem je kožovitý nepukavý lusk, kterému se říká karob, mnohdy dlouhý až 30 centimetrů. Jsou-li plodé zralé, jsou tmavě hnědé. Ve sladké dužině lusku jsou ukryta velmi tvrdá semena.

Karob v potravinářství:
V zemích okolo Středozemního moře krmí plody rohovníku obecného, tedy karobem, dobytek. Jinak se ale karob hojně využívá v potravinářsví. Je totiž přirozeně sladký a bezlepkový, bez obsahu kofeinu nebo jiných psychoaktivních látek. Lze ho využít jako náhradu kakaa nebo pro bezlepkovou dietu.
Karobový likér s brandy
Chorvaté v Dalmácii z něho vyrábějí likér, který pak podávají jako aperitiv k pokrmům středomořské kuchyně. Ideální je ho pít vychlazený. Karobový likér je možné si připravit i doma.
Co budete potřebovat pro přípravu karobového likéru
- 400 g karobu
- 2 l domácí hroznové pálenky (případně brandy)
- 300 g bílého krystalového cukru
- kůra ze 2 citronů
- 2 vanilkové cukry (nemusí být)
Postup přípravy
- Čerstvý a zralý karob omyjete a nakrájíte na větší kousky, které dáte do zavařovacích uzavíratelných lahví.
- Karob v lahvích posypete krystalovým i vanilkovým cukrem.
- Do láhve přidáte nastrouhanou kůru ze dvou citronů. Nejlépe v bio kvalitě.
- Pak vše zalijete pálenkou či brandy a láhve uzavřete.
- Uzavřené láhve se nechají stát asi 40 dní na slunci, přičemž je třeba je pravidelně dvakrát do týdne protřepat.
- Po 40 dnech se likér přecedí přes tenké plátýnko a opětovně nalije do čistých skleněných lahví, které jste předtím sterilizovali.
- Nyní je likér připravený ke spotřebě.
Karob s vodkou
U tohoto receptu oceníte jeho výraznější chuť a také to, že hroznovou pálenku je možné nahradit vodkou a zrání likéru probíhá při pokojové teplotě.
Co budete potřebovat pro přípravu karobu s vodkou
- 24 kusů karobových lusků
- 2 litry vodky
- 8 až 10 lžic medu
- kůra ze dvou citronů
- 20 kusů hřebíčku
Postup přípravy
- Karobové lusky opláchnete a nakrájíte na větší kousky, které dáte do zavařovacích uzavíratelných sklenic.
- Do sklenic přidáte hřebíček a med.
- Vše zalijete vodkou a uzavřete víčkem.
- Směs necháte marinovat při pokojové teplotě po dobu asi 60 dnů, přičemž jednou do týdne ji protřepete.
- Potom hotový likér přecedíte přes tenké plátýnko a nalijete do čistých, sterilizovaných sklenic.
- Likér je připravený ke spotřebě.

Co všechno karob obsahuje
Podle Kalorických tabulek obsahuje 100 gramů karobu energii ve výši 296 kcal (1 240 kJ). Dále v takovém množství najdete:
- 4,6 g bílkovin
- 49,1 g sacharidů (z toho 40 g cukrů)
- 0,65 g tuků ( z toho 0,1 g transmastných kyselin)
- 39,8 g vlákniny
- 0,08 g soli
- 350 mg vápníku
- 0,04 g sodíku
- 230 mg PHE (fenilalaninu)
- V karobu jsou zastoupeny i vitamíny A, B2, B3 a D.
Jak je možné karob využívat
Karobový prášek je svým vzhledem podobný kakau, má pouze o něco světlejší barvu. Jako kakao ho lze i použít. Můžete ho přidávat k obarvení třeného těsta, uvařit z něho kakaový nápoj s mlékem, posypat jím ovocný či zmrzlinový pohár. Upečete z něho bábovku, sušenky, muffiny. Protože je karob hypoalergenní a bezlepkový, hodí se pro osoby s citlivostí na čokoládu nebo alergické na lepek a s celiakií.
Karob neboli svatojánský chléb, je mnohem víc než jen pouhá náhražka kakaa. Je to skutečný přírodní poklad, který nabízí kombinaci sladké chuti a významných zdravotních benefitů – a to vše bez kofeinu, theobrominu a s minimálním obsahem tuku.
Vysoký podíl vlákniny, snadno vstřebatelný vápník a fakt, že se jedná o přirozeně bezlepkovou surovinu, z něj činí ideální volbu nejen pro všechny, kteří usilují o zdravější stravování, ale i pro děti, seniory a osoby s dietními omezeními.
Pokud hledáte způsob, jak ozdravit své pečení, snížit příjem tuku a zároveň si dopřát sladké pochoutky s čistým svědomím, je čas dát karobu šanci.
Zdroj: margit.cz, wikipedia.org
Náhledové foto: Pixabay
Komentáře
Okomentovat